April 13, 2014

math-o-mati-cs

Assalamualaikum

rabu (9.4.14) lepas, aku menangis T__T
sebab, aku tak boleh solve mathematics problems.

when cikgu mengajar, i focus. i try but aku langsung tak faham. even when kawan explain tetap
blur. lepastu tetiba cikgu cakap
"anis kamu kene jawab satu soalan hari ni, sebab cikgu tengok kamu mcm blur"
"oh, ok cikgu"
"jawab soalan praktis ni. cikgu bukan kata kamu blur mcm tu, tapi cikgu tengok kamu sorang je yg mcm tak faham. abang kamu pun kata"
lepastu aku pun tgok praktis yg cikgu suruh buat. ulang soalan tu 3 kali. still tak boleh faham.
"anis kamu okey tak?"
"ok cikgu"
cikgu pergi dekat tempat aku. kawan yang duduk depan cakap
"takpe, biar athirah tolong"
cikgu tanya lagi
"anis kamu okey tak?"
"saya okey cikgu"

masa tu menitik jugak air mata. hoho cengeng! athirah (budak yg offer nak tolong) nampak
aku dah nangis. cikgu blom nampak lagi. aku suruh die shushhhh jgn heboh but bila cikgu pandang
muka aku, terus die cakap
"jangan la nangis. okey, cikgu mintak maaf sebab cikgu kata camtu"
cikgu tanya, mana yg aku tak faham. aku ckp semua! muehehe bermulanya sesi persekolahan,
aku langsung tak faham satu hapak cikgu ajar. so, cikgu offer if ade free time jumpa cikgu.
insyaAllah :)

HAHAHHAHAA I CAN'T STOP LAUGHING :'DDD
HAHAHAHA i can't stop laughing! :'D

Allahumma Solli 'Ala Saidina Muhammad!

p/s: ade tak tips untuk improve math skills? :)

16 comments:

  1. Anis baru umur 14 tahun kan? Dulu time akak form 3 arghhh dapat cikgu ftttt memang tak faham satu habuk dia mengajar dah lah masa tu tahun pmr. daripada org yg bijak math jadi down terus. bila dapat je cikgu yg baik okay smue tu. Alhamdulillah dpt kekalkan balik gred math tu.

    tape anis, math senang je tau. akk paling suka math hehehe. anis untung dapat cikgu baik macam tu tau. apa-apa pun anis kena rajin buat latihan ^^

    ReplyDelete
  2. alaaaa comel je. jangan nangis nangis lagi k.

    ReplyDelete
  3. nak improve, kena praktis banyak banyak je :)

    ReplyDelete
  4. fighting! alah.. nana pun nangis manyak kali sbb add math :( huhu

    ReplyDelete
  5. blur dlm math itu perkara biasa...haha...seyes pic budak tu lawak gila #gelakgulingguling

    ReplyDelete
  6. Hehe...alahai, dah kenapa plak menangis tu? Sepatutnya p cakap terus terang kat cikgu. Xpela, slow2 kan...yang penting ada niat nak cuba faham. Good luck dear (^^,)

    Levi's KEEP COOL.TQ.

    ReplyDelete
  7. satu je cara nak improve.banyak wat latihan :D

    ReplyDelete
  8. selalunya kena rajin buat latihan. and tanya banyak2. akak pun bukannya pandai math pun -.- math antara subjek yang paling akak tak suka. haha. anyway,keep trying. dont give up ^^

    ReplyDelete
  9. like everyone says, buat banyak latihan. and one more thing, selalu tanya cikgu kalau tak faham.
    trust me, yus pun maas f3 blurr gila dgn math, tapi lepas banyak tanya baru paham..

    ReplyDelete
  10. anis paham kan jalan kerja dia, pastu hafal formula ikot tajuk dia, nnnti bila periksa, awak tgok soalan je, awak detect tajuk mana, pastu trus ingt formula dia :D, jgn sedih sedih tau usaha escalator kejayaan!

    ReplyDelete
  11. akak x reti math masa menengah rendah. asik gagal je. bila nak pmr, baru terhegeh hegeh nak belajar, nasib boleh skor B >.<

    bila masuk form 4, boleh lak skor A hahaha.

    sebab masa form 4, akak fokus bila cikgu ngajar pastu bila x faham, paksa kawan tanya cikgu hehe.

    ReplyDelete
  12. samalah kita. saya memang tak "masuk ajar" kalau pasal matematik. masa form 4 and 5, memang asyik gagal jer result. tak pernah nak lulus. sampai rasa down sangat2 -.- cikgu pun macam dah malas nak layan. entah macam mana time SPM boleh pulak lulus . iskh. hurm. rezeki Allah bagi. keep calm dan teruskan usaha =)

    ReplyDelete
  13. samelah anis, akak pun lemah sikit maths :( tapi kalau dah dpt jawapan utk maths tu, sumpah excited gilaa xD

    okay, gambar tu mmng lawak. tergalak 10 saat jap. mana dpt patung hantu tu? xD kesian adik anis menangis HAHAHA!

    ReplyDelete
  14. Senang je math! Masa form 3 memang rasa math ni susah, tapi bila naik form 4 dan ambil add math, math rasa macam senang gila gila. Apa yang penting selalu buat latihan. Kalau tak faham tanya je cikgu dan kawan2. Tanya banyak2 kali sampai diorang rasa nak termuntah pun takpe, asalkan kita faham. fighting dik! practice makes perfect :D

    ReplyDelete
  15. baiknye cikgu tu.. :) jgn la nangis.. perlahan2.. buat lthn byk2.. doa pun bnyk2.. moga Allah permudhkn segala urusan anis..:)

    ReplyDelete
  16. tips dia latihan je sayang ku,
    pastu please lah anis omey ni start from now and on.
    sebab math ni makin lama berkembang.
    basic takde hancur beb.
    so kena kuatkan basic.
    simple simple tu kena pejam mata je ekeke.
    pastu kena start dr sekarang lah.
    sbb benda tak berubah ;)
    dia punya formula pun sama je sampai mati ehehehe

    ReplyDelete