January 30, 2014

Jom beli seluar!




Actually, aku nak cerita pasal kehilangan seluar ((mahal doh)) Well sape2 yang masuk pandu puteri, wajib pakai seluar sekolah rendah. But nasib baik sekolah aku tak paksa suruh beli cepat2. Hujung bulan February ni baru cikgu ambik tindakan. Aku pun macam huh whatevar dgn muka blur. 

Budak sekolah of course dapat RM100 kan? Aku guna duit tu. Gila ape guna duit sendiri/duit parents. Pokai la keluarga den. Lepas dah dapat tuh pergi la Warta ((sape2 yang duk sekitar bangi, mesti tahu)) kat situ barang die murah giler ((promote kejap)) 

Bila dah beli seluar, aku berkenan nak pakai tudung bawal hitam ((budak jakun-nah)) Dah beli semua barang2 aku balik la, takkan nak duk bertapa kat sana. lol

2 hari kemudian, baru aku perasan yg aku tertinggal seluar dekat kedai tudung. Muka aku pun dah berkerut seribu. Bagitahu la kat parents aku. Nasib baik diorang tak marah ((alhamdulillah selamat aku)) Memang aku nervous giler2 if tak dapat jumpe balik.

Parents aku pi Warta duk cari benda alah tu. Maghrib baru balik. Alhamdulillah jumpa. Mak aku citer die buat pengumuman then ade Mat Bangla ni kasi balik. Ade jugak manusia yg baik dlm dunia ni lagikan? Susah sgt nak cari. 

So, the moral of the story is korang jgn cepat judge org. Kot2 Mat Indon/Bangla tu ade hati yg murni ke. Mana nak tahu kan? Husnudzon ok? [Self reminder too] Assalamualaikum w.h.t

Allahumma Solli 'Ala Saidina Muhammad ♡ (spread the love)

January 18, 2014

Braces mahal.






Most of bloggers yang update blog pasal braces mesti tengah pakai braces/nak pakai/doktor tak rasmi ((orang yang sengaja/becita - cita tinggi nak jadi doktor)) haha tapi aku ni lain. Bloggers yang berangan nak pakai braces. Well this is life~ tak semua orang hidup mewah. Mak kerja goverment but bapak kerja sendiri. Jumlah gaji diorang apabila 'digabungkan' adalah RM8 000 Alhamdulillah rezeki tu still ada :)

Bagi aku RM8 000 tu tak banyak mana pun. Bukan tak reti nak bersyukur tapi itulah realiti. Nak bayar semua bil and hutang. selebihnya untuk family. Siblings ada 6, tambah dgn parents..jadilah 8.

I was wondering..how about i kumpul duit sampai RM300 then buat braces  muehehe korang jangan panik! aku pasang braces dgn kerajaan hehe rilek la ((sanggup tunggu sampai beruban and berjanggut)) RM4 000 - RM5 000 belum tentu dapat kumpul dalam masa 4 years.  Aku ingat masa dalam setahun aku akan puasa demi braces and barang keperluan yang lain ((in sya allah))


Mesti korang terpikir " kenapalah budak ni obses sangat ngan braces " sebernanya itu adalah kerana faktor susunan gigi aku yang macam pagar yang tak siap! Kan kalau orang pasang pagar tersusun tapi yang ni tidak. Korang boleh intai orang dalam rumah ((nampak aurat aumm sexy haha)) byee Assalamualaikum w.h.t

Allahumma Solli 'Ala Saidina Muhammad  ♡ (spread the love)